Benvingut al bloc.
Passa i fes-hi una ullada. No tens gaire cosa a perdre, tret del temps.

diumenge, 15 de setembre del 2013

Un referèndum a tot l'estat espanyol?


L'article 1.2 del Títol Preliminar de la Constitució Espanyola de 1978 diu que La soberanía nacional reside en el pueblo español, del que emanan los poderes del Estado.
Aquest és un dels arguments que donen els unionistes contínuament per negar la possibilitat de la celebració d'un referèndum a Catalunya sobre la seva independència.
En base a aquest article, ens diuen que el referèndum s'hauria de celebrar a tot l'estat espanyol, segurs de que aquesta és la única possibilitat que tenen de guanyar-lo.

Per què no analitzem doncs aquesta possibilitat?
En primer lloc, caldria que en un referèndum d'aquest tipus celebrat a tot l'estat espanyol, es comptabilitzessin els resultats que s'obtinguessin a Catalunya separadament dels obtinguts en el conjunt de l'estat espanyol actual.
Perquè mentre a Catalunya estaríem parlant de la decisió dels catalans de ser o no ser, a la resta de l'estat espanyol actual el que s'estaria decidint seria si els ciutadans d'un altre lloc (Catalunya) han de ser o no ser.
És fàcil entendre que tot i ser el mateix referèndum, amb la mateixa pregunta, s'estan contestant dues coses molt diferents. Per tant, l'anàlisi del resultat del referèndum hauria de ser diferenciat per allò que s'ha decidit en un lloc o en l'altre.

I evidentment la pregunta hauria de ser clara i de resposta inequívoca: sí o no. Que el resultat no es pogués interpretar interessadament en un sentit o en l'altre. Aquí, els britànics i els escocesos ens han donat la feina feta: “Catalunya hauria de ser un estat independent? Sí o No?
Una pregunta que no admet dobles lectures i prou neutral com per no decantar la resposta en un sentit o en un altre.

I finalment, aquest referèndum requeriria la presència d'observadors internacionals (Nacions Unides?) especialment arreu de l'estat, a fi d'evitar temptacions de trampejar unes votacions com va passar el les darreres autonòmiques amb els catalans residents a l'estranger. Què no passaria en pobles o barris de ciutats arreu de l'estat espanyol amb les paperetes i les urnes per votar el destí dels catalans? Garantir la netedat d'un referèndum d'aquest tipus no es pot deixar en mans d'una de les parts.

Fent-ho així, tots sabem ja a aquestes alçades que els resultats a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol actual serien completament oposats: victòria del sí a Catalunya i victòria del no a la resta.
Tot i que també estic segur que malgrat la imatge generalitzada d'uns ciutadans espanyols unànimement contraris a que Catalunya decideixi el seu destí, molts es durien una gran sorpresa amb el resultat.
Primer perquè l'abstenció a molts llocs de l'estat seria força elevada. La gent és més intel·ligent del que alguns pensen, i molts ciutadans de l'estat considerarien que aquest no és assumpte seu i que el que els catalans vulguem decidir no els correspon a ells impedir-ho.
En segon lloc perquè Espanya no és un país d'una única sensibilitat en aquest tema. Molts ciutadans d'Euskadi, Galícia, Andalusia, les Illes, País Valencià, Aragó, Canàries, i una bona quantitat de madrilenys entre altres, estic segur que votarien que sí, que Catalunya hauria de ser independent perquè així ho volen els seus ciutadans i perquè és un sentiment compartit per ciutadans d'altres nacions de l'estat.

M'agradaria veure quin seria el resultat a un lloc i l'altre.
Per suposat, el nostre destí, el destí de Catalunya, el decidirem els catalans.
Però si volen que fem un referèndum arreu de l'estat actual, i estan disposats a acceptar les premisses anteriors, per què no?

1 comentari:

  1. Si a Espanya guanyés el Sí a la independència i a Catalunya el No, que passaria? S'obligaria a Catalunya a independitzar-se malgrat que els catalans diguessin no? Doncs al revés tampoc. Si els espanyols no ens poden obligar a independitzar-nos, tampoc poden prohibir que ens independitzem.

    ResponElimina