Benvingut al bloc.
Passa i fes-hi una ullada. No tens gaire cosa a perdre, tret del temps.

dijous, 5 de setembre del 2013

Expliqueu-me això del “dret a decidir” que no us entenc



En primer lloc, (com que el missatge d’aquests ja l’entenc), deixaré de banda els partits polítics que defensen que els catalans no disposem de cap dret propi a decidir res sobre el nostre país sense l’acord de tots els ciutadans espanyols (PP, C’s, UPyD, Falange i d’altres).
Em centraré en els que defensen el dret dels catalans a decidir el seu destí com a país.

Comencem per definir què és el que volem decidir:



1- Hi ha partits polítics que volen la celebració d’una consulta a Catalunya amb una pregunta clara i inequívoca, com la que respondran els escocesos el 18 de setembre de 2014: “Should Scotland be an independent country? Yes or No” és a dir “Catalunya hauria de ser un estat independent? Sí o No

Aquests partits serien ERC, les CUP, SI o RCat entre d’altres. Aquestes forces també són partidàries del sí a la independència.

2- En aquest primer grup es trobaria també CDC, però com aquest partit actua en coalició amb un altre partit (UDC) que no és partidari d’aquesta decisió en concret, sinó de decidir una altra cosa, deixaré de moment a CDC en un punt apart.


3- Com a cas apart també hi ha ICV, partidaris de la celebració d’una consulta i defensors de que el dret a decidir el destí de Catalunya rau en els ciutadans de Catalunya, però que a diferència dels primers no es decanten pel sí o pel no a la independència i deixen als seus electors la tria de quina opció prefereixen. No em consta però que siguin partidaris d’una pregunta clara i inequívoca (independència sí o no) i que no prefereixin afegir-hi d’altres opcions.


4- I finalment hi ha dues forces polítiques que afirmen ser partidàries d’un estat espanyol federal (PSC), o confederal (UDC). Ambdues forces s’han manifestat favorables al dret a decidir, amb certes reserves (només en cas de que el referèndum es faci d’acord amb la legalitat espanyola, només previ acord amb l’estat espanyol, etc.) i a més, no sembla que siguin partidaris de que la pregunta sigui de l’estil de la escocesa (caixa o faixa), sinó que preferirien que inclogués altres opcions.



És sobre el posicionament d’aquests dos partits polítics que vull escriure avui, perquè la meva estupidesa m’impedeix comprendre què és el que estan defensant exactament.

Anem a pams:

Si la pregunta de la consulta inclou opcions diferents al sí o al no a la independència, del tipus “Catalunya hauria de ser un Estat Independent, un Estat Confederat amb Espanya, un Estat dins d’una Espanya Federal o una Comunitat Autònoma de Règim Comú com és ara? Sí o no o potser” aquest dret a decidir requereix necessàriament de la participació de tots els ciutadans de l’estat espanyol.
Les meves conviccions democràtiques m’impedeixen acceptar que sobre la base d’un referèndum celebrat únicament a Catalunya, es pugui canviar el model d’estat espanyol sense que els ciutadans de Burgos, per exemple, puguin participar d’aquesta decisió
No em malinterpreteu: El que vull dir és que si el referèndum és Independència sí o no, la decisió correspon prendre-la només als catalans. Però que si la decisió és sobre el model d'estat que ha de tenir Espanya, aquesta no la podem prendre sense que els espanyols participin de la decisió.
El resultat d’una consulta arreu de l’estat espanyol seria en la pràctica la celebració de dos referèndums completament diferents. D’una banda, a Catalunya els ciutadans estaríem triant el nostre model de país -o de regió segons el cas- i en la mesura de la nostra població, com ha de ser Espanya. Però simultàniament a la resta d’Espanya molts ciutadans estarien votant en referèndum una cosa diferent: El que han de ser els ciutadans d’una altra comunitat. El resultat més previsible seria: “Los catalanes deben ser españoles

Per això manifesto clarament la meva incapacitat d’entendre quin dret a decidir defensen UDC i PSC. El dret a decidir dels catalans o el dret a decidir dels espanyols sobre el que hem de ser els catalans?



En segon lloc, un referèndum o consulta acordat amb l’estat, fet estrictament en base a la legislació espanyola, ha de ser autoritzat per l’únic que té competències en aquesta matèria segons la Constitució. És de preveure que una convocatòria de consulta no pactada, suposarà un immediat recurs al Tribunal Constitucional que la paralitzaria.

Simplifiquem-ho, per entendre’ns: el dret a decidir només el té l’estat espanyol. Si ells no decideixen, nosaltres no decidim. Punt. Fi del problema. Tornem al Palace.


De debò que vull creure que quan determinades forces polítiques defensen el dret a decidir, el que estan defensant és el dret a decidir i que no estan utilitzant aquesta expressió per intentar justament fer el contrari: impedir que els catalans puguem votar en una consulta lliurement quin és el destí que volem per a Catalunya.



Per això, perquè vull creure en la sincera defensa d’aquest dret a decidir per part de PSC i Unió, us estaré molt agraït si m’ho expliqueu, si pot ser amb paraules senzilles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada